Der lægges op til, at OMBOLD sammen med andre aktører indenfor udsatteidrætten skal overgå fra Socialministeriet til Kulturministeriet, og at vilkårene ikke som forventet forbedres men tværtimod forringes.
Vi var flere, der havde forventninger til, at den nyligt offentliggjorte og længe ventede “Udredning af idrættens økonomi og struktur” kunne være anledning til at løfte udsatteidrætten over i Kulturministeriet som anerkendt og støtteværdig på lige fod med den etablerede foreningsidræt. Men samfundets allersvageste, som ikke er en del af foreningsidrætten, blev desværre forbigået, da samtlige partier i Folketinget i går landede en ny idrætspolitisk aftale.
Aftalen efterlader 0,3 procent – eller godt tre millioner kroner til den uorganiserede idræt, hvor udsatteidrætten blot er en blandt mange aktører. De resterende 897 millioner forbliver stort set, hvor de altid har været – nemlig i idrættens hovedorganisationer og de tilknyttede institutioner på idræts-området.
I aftaleteksten, der tilfører ekstra midler til eliten, de store forkromede sportsbegivenheder og antidoping, er socialt udsatte nævnt én gang, nemlig i en hensigtserklæring, hvor: (citat) “Parterne har en forventning om, at DIF, DGI og DFIF (Dansk Firma Idræts Forbund) gør en særlig indsats for mangfoldighed i idrætten, herunder udvikling af handicapidrætten og idræt for socialt udsatte grupper…. Videre står der, at “aftaleparterne vil følge udviklingen”.
Hermed er intet ændret. Der har siden 90’erne været en politisk forventning om, at foreningsidrætten skulle påtage sig et medansvar og målrette idrætsaktiviteter mod idrætssvage grupper, herunder socialt udsatte voksne, uden at det er kommet samfundets allersvageste til gode. Med den nye aftale står det stadig idrættens hovedorganisationer frit for om de vil bruge 5 eller 5 millioner kroner på idræt til socialt udsatte, og under alle omstændigheder forsat selv definere, hvornår man er socialt udsat. Det kan dække over alt fra utilpassede unge, børn med anden etnisk bagrund til overvægtige med diabetes. Uden tvivl vigtige indsatser, men det hjælper ikke de voksne misbrugere, alkoholikere og hjemløse, der aldrig har været en del af den traditionelle foreningsidræt, og som erfaringsmæssigt ikke er i stand til at bruge sædvanlige idrætstilbud. Aftalen giver ikke grund til at tro, at uligheden i sundhed og idrætsdeltagelse for samfundets allersvageste vil ændre sig, og det må give anledning til undren, at samtlige partier roser den indgåede aftale.
Med aftaleteksten står udsatteidrætten og OMBOLD ikke i en bedre situation end før aftalen blev indgået – ja, faktisk værre. For selv om det langt fra er optimalt at skulle søge usikre puljemidler i Socialministeriet hvert år, var der trods alt penge, som kunne sikre idrætsaktiviteter for landets udsatte, selv om de ikke er medlem af en etableret idrætsforening. Den mulighed findes tilsyneladende ikke i Kulturministeriet.
OMBOLD og andre med årelangt fokus på udvikling og succes på udsatteområdet er tilsyneladende overset af samtlige idrætsordførere, mens de til gengæld hæfter sig ved, at DIF og DGI kort før forhandlingerne i fællesskab kom med et langsigtet udspil, hvor de frem til 2025 vil få endnu flere danskere til at dyrke idræt. Til den tid skal 75 pct. af alle danskere dyrke idræt – og halvdelen af dem i foreningsregi. Det vil da være fantastisk for folkesundheden, hvis det lykkes at komme i mål med den ambition. Men det vil ikke ændre noget for samfundets allermest idrætssvage grupper. OMBOLD håber, at partiernes social- idræts- og sundhedsordførere vil tage konkrete initiativer – frem for bare at “følge udviklingen”. Hvis ikke, risikerer de at komme til at “følge afviklingen” af gadefodboldbold for hjemløse og socialt udsatte.
Med venlig hilsen – og for evt. yderligere kommentarer
Martin Svend Pedersen Sekretariatsleder OMBOLD Tlf: 6128 1149 Mail: martin@ombold.dk
Kort om OMBOLD
OMBOLD udvikler og organiserer gadefodbold for hjemløse og socialt udsatte mennesker. Årligt deltager ca. 1200 hjemløse og udsatte ved nationale og regionale mesterskaber og ca. 110 deltager ugentligt ved vores 9 åbne træninger i større byer i Danmark. Ombold udtager hvert år Danmarks hjemløselandshold, som repræsenterer Danmark ved det årlige Homeless World Cup.
OMBOLD er primært finansieret via puljemidler fra Socialministeriet, men ved udgangen af 2015 overgår finansieringen til Kulturministeriet. Herudover er OMBOLD´s aktivitetsniveau afhængig af støtte fra kommuner og donationer fra fonde
Skriv et svar