Aktie-lingo for begyndere: Bliv klædt på til aktiehandel

(sponsoreret indhold)

Aktiehandel er ofte forbundet med Wall Street, lyserøde aviser og kedelige samt uforståelige tal og grafer. Det er dog rigtig spændende at købe og handle aktier, og hvis du går med en lille drøm om dette, er du endt det helt rigtige sted.

Som nybegynder kan det være svært at finde hoved og hale i de forskellige begreber, og det er faktisk ofte det, der afskrækker folk fra overhovedet at starte. Derfor har vi samlet en række begreber, som er fordelagtige at kende til, før du kaster dig ud i aktiehandel. På den måde er du allerede klædt godt på og nået et langt stykke af vejen mod at blive en ægte (og forhåbentlig succesfuld) aktiehandler.

De mest populære begreber

Som nævnt ovenfor vil du blive introduceret til en række forskellige begreber, der skal give dig en bedre forståelse og et bedre udgangspunkt for at bevæge dig ind i den spændende verden af aktiehandel. Der findes dog rigtig mange begreber, og vi har derfor udvalgt ti, som vi mener, er de vigtigste at kende som nybegynder.

  • Aktie: Det er den andel, du ejer af en virksomhed, når du har investeret i en aktie hos dem.
  • Afregningskurs: Det er den kurs, som du betaler for en aktie, eller den kurs, som du sælger din aktie til.
  • Afkast: Det er gevinsten og/eller udbyttet.
  • Diversifikation: Det er, når du spreder dine investeringer på flere forskellige værdipapirer. Ved at gøre dette reducerer du den samlede risiko (også kaldet diversifikation).
  • Kursrisiko: Det er den risiko, der er forbundet med, at kursen på din aktie falder.
  • Portefølje: Det kalder man en samling af værdipapirer.
  • Risikopræmie: Det er en betegnelse for merafkastet, som du får (udover den risikofrie rente), når du investerer i et risikofyldt værdipapir.
  • Udbud: Det er den pris, som køber er villig til at betale for et værdipapir.
  • Valørdag: Det er et udtryk for afviklingsdagen, hvor et værdipapir overgår fra køber til sælger.
  • Dealer: Det er en person, der handler med værdipapirer for egen gevinst. En dealer er det modsatte af en broker, som handler med værdipapirer for andre.

Hvis du er nysgerrig efter at læse mere om, hvordan du køber aktier og gerne vil lære endnu mere om aktiehandel, kan du tage et kig i denne guide, som er lavet til nybegyndere.

Gør dit forarbejde

Inden du gennemgår guiden, er der faktisk et par ting, som du allerede bør overveje. Først og fremmest skal du overveje, hvor mange penge du er villig til at investere. Vores tommelfingerregel lyder, at du ikke skal investere mere, end du kan holde til at miste.

Derudover skal du have en vis portion tålmodighed og is i maven, da det at købe aktier ikke er en proces, som afsluttes hurtigt eller for den sags skyld høster frugter hver gang.