Når lys ikke bare er lys

Det er ikke noget, man nødvendigvis tænker over, udover når man indretter et nyt hjem og måske skal ud at købe nye lamper, men faktisk har lys stor betydning for både vores velbefindende og vores præstation, når vi skal arbejde. Det gælder, uanset om det er i køkkenet eller på arbejdspladsen. 

Der, hvor vi lægger mærke til dårligt lys, er for eksempel, når vi træder ind i et rum, der egentligt skulle være hyggeligt, men hvor den primære lyskilde er en bar pære i loftet, eller hvis vi på vores arbejdsplads ikke kan se, hvad vi laver, fordi der ikke er tilstrækkeligt med lys. 

Lys til arbejde og hygge 

Der findes mange typer af lys, og når man indretter sit hjem, er det derfor en fordel at overveje lyskilderne i forhold til, hvad man skal bruge lyset til. Således skal der i køkkenet være et godt, klart lys, så man f.eks. kan skære grøntsager og ligeledes være sikker på at porcelænet bliver rent, når man vasker op. Omvendt er det rart med knap så skarpt lys, når man sidder i stuen og hygger sig med at se fjernsyn eller taler med gæster.  

Juster lysstyrken med en lysdæmper 

Ved nogle lyskilder kan det være en fordel at installere en gennemgangs lysdæmper. Eksempel vis kan det være en fordel at installere en lysdæmper på spisebordslampen. Således kan man have et relativt kraftigt lys, når man spiser middagen, men samtidig dæmpe lyset, når man efter maden har forladt bordet. 

Lamper og pærer 

Hvordan lyset spredes afhænger meget af selve lampen. Nogle lamper er designet til at give et kraftigt lys, mens andre er skabt med henblik på hyggebelysning. Sådanne lamper er dermed ikke lavet til at arbejde ved. Når man køber en ny lampe, er det en god idé at se den med lys i, så man kan få et indtryk af, hvordan den fordeler lyset i rummet.  

I dag findes der et væld af forskellige pærer, man kan vælge i mellem, og hvis man ikke har en lysdæmper, kan man i stedet prøve at finde en pære, der opfylder behovet for den enkelte lampe, således at lyset, hverken er for kraftigt eller for svagt. Det er ikke rart at sidde og spise en dejlig middag og samtidig føle sig blændet af en skarp pære, så derfor kan man med fordel være opmærksom på, hvilket lys man vælger.