Psykisk sårbare har større risiko for økonomisk gæld
Forskning viser, at der er en uheldig sammenhæng mellem folk som sidder fanget i en uhåndterbar gæld og har en psykisk sygdom.
Folk med økonomisk gæld har også en tre gange større risiko for at have en psykisk sygdom. Det viser et studie, som er lavet på University of Southampton. Forskningen viser blandt andet, at det især kan være depression, som er forbundet med folk, der både har økonomisk gæld og en psykisk sygdom.
Folk som ikke har det store overskud i hverdagen, kan have svært ved at bevare overblikket i deres egen privatøkonomi. Det kan ende med, at man tegner flere mindre lån, uden man nødvendigvis har en plan for, hvordan man betaler pengene tilbage. Ulempen ved gentagende lån kan være, at renterne lægger sig oven på hinanden, og man pludselig skylder uoverskueligt mange penge til en høj rente.
Det kan skabe en uheldig spiral, hvor den svære økonomiske situation ikke hjælper på selve humøret. Tværtimod! Dårlig økonomi plejer at medføre dårligt humør, så man mister overskuddet til at genoprette økonomien.
I sådan en situation, fortæller mange folk, at det kan hjælpe at omlægge sine lån. Med et såkaldt samlelån flytter man alle ens mindre lån over hos en udbyder, så man kun har et sted, man skal betale tilbage til. Fordelen er både, at det bliver et langt mere forudsigeligt økonomisk set-up, samt at det som regel også bliver billigere at betale renterne. Det kan med andre ord hjælpe folk ud af meget svære sociale situationer.
Hvis du vil læse mere om samlelån kan du besøge denne låneguide, hvor du også kan sammenligne lån fra forskellige udbydere. På den måde kan man finde det lån, som passer bedst til ens egen økonomi.
Råd til økonomien
Generelt set skal man aldrig låne penge, som man ikke har råd til at betale tilbage. Det gælder både folk med eller uden psykiske problemer. Derfor er det en god idé at kaste et kritisk blik på ens budget, inden man tegner en låneaftale, så man ved, hvad man har råd til at afbetale til et lån hver måned. Man skal nemlig huske, at når man først har tegnet lånet og fået udbetalt pengene, klapper fælden. Så er der ingen vej udenom at betale pengene tilbage.
I det hele taget kan det være en god idé at kaste et kritisk blik over økonomien, inden man bliver fristet af nye forbrugsgoder, som man gerne vil låne penge til. Det er nemlig lettere at sige nej til en fristelse, hvis man på forhånd kender ens økonomiske rammer og ved, hvad man har råd til, og hvad man ikke har råd til.
Hold øje med de skjulte udgifter
Mange har en tendens til at kigge efter renterne, når man er på udkig efter et lån. Men renterne er ikke de eneste udgifter, som er forbundet med et lån. Nogle gange kan prisen for en lav rente i stedet være høje gebyrer eller andre former for udgifter. Derfor kan det være en god idé at holde øje med ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent.
Det er en procentsats, som viser, hvor meget du skal betale til låneudbyderen, hvert år du låner pengene. På den måde er det et godt redskab til at afsløre skjulte udgifter, som følger med lånet og står helt med småt. I Danmark er låneudbyderne også reguleret på baggrund af ÅOP. De årlige omkostninger må nemlig maksimalt være 35 procent af den sum, som man har lånt. Det vil sige, hvis du har lånt 5.000 kroner, må lånet maksimalt koste dig 1.750 kroner om året, når du regner absolut alt med.